Hemförsäkring

En hemförsäkring är ett försäkringspaket som består av många viktiga delar. Du behöver en hemförsäkring oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. 

Hemförsäkringen innebär att du kan få ersättning för dina saker (lösöret) om de blir stulna i ett inbrott eller förstörs i en brand. Det gäller både saker inne i din bostad och om du har saker i ett vinds- eller källarförråd (men stöldbegärliga saker ersätts inte om de förvaras utanför bostaden). Hemförsäkringen kan dessutom ersätta kostnader för akut vård på resor, kostnader för en advokat i en tvist, ge ersättning om du skulle bli överfallen eller betala om någon skulle kräva dig på skadestånd. 

Bor du i en hyresrätt behöver du bara ha en hemförsäkring. Din hyresvärd ansvarar för bostadens fasta egendom, det vill säga golv och väggar, kök och badrum, dörrar och fönster med mera. Skador ska normalt åtgärdas av hyresvärden men har du själv bekostat någon fast inredning i din hyresrätt, som till exempel en spis eller ett badkar, kan din hemförsäkring ersätta även den. 

Du kan anpassa din hemförsäkring efter olika perioder i ditt liv, till exempel om du är student eller flyttar till ett äldreboende. Läs om Vilka försäkringar behöver jag?

Källa: https://www.konsumenternas.se/forsakringar/boendeforsakringar/hemforsakringar/

Posted in Ekonomi, Flytta hemifrån and tagged , , , , , , .